Videonadzor

Sustav videonadzora je mreža kamera, monitora/displeja i snimača.

Kamere mogu biti analogne ili digitalne s raznim značajkama za, kao što su razlučivost, broj sličica u sekundi, način pogleda u noćnom radu itd. Bilo da se primjenjuje unutar ili izvan objekta, radi 24/7, dizajniran samo za snimanje kretanja kada je to potrebno.

Nadzorne kamere mogu biti na vidljivom mjestu ili skrivene od pogleda. Svrha kamere je odvraćanje odnasilnog upada, a video snimka također može poslužiti kao dokaz za kasniji pregled od strane sigurnosnog osoblja ili organa za provođenje zakona. Ovisno o vašim potrebama, na raspolaganju vam je nekoliko različitih sustava videonadzora, poput praćenja uživo, daljinskog pristupa putem IP sustava i digitalnih snimača (DVR) za snimanje snimke.

Većina sustava videonadzora je zatvorena kako se signali ne bi emitirali i bili dostupni drugim stranama. Samo ovlašteni korisnici mogu pratiti sadržaj onoga što je na njoj snimljeno. Međutim, drugi mogu imati pristup ako im odobri dopuštenje administrator s odgovarajućim lozinkama koji upravlja live feedom.

HIK_TurboHD-4K-ColorVu_UF3T-1920x640px-Desktop-01

Postoji ogroman izbor kamera koje se mogu koristiti za sustave videonadzora. Međutim, sve opcije vaše kamere spadaju u analognu ili IP (mrežnu)/digitalnu kategoriju:

 

Analogne

Analogne kamere su tradicionalne kamere koje obično nude samo nižu razlučivost i zahtijevaju spajanje koaksijalnog kabela za svaku kameru na DVR i zasebne žičane veze za napajanje. Osim toga, kako bi se osigurala bolja kvaliteta snimke, kamere moraju biti smještene u blizini DVR-a. Njihov vidokrug obično je manji od IP/digitalnih kamera, što znači da će možda biti potrebno više kamera za pokrivanje iste količine prostora nego što jedna IP kamera može pokriti. Konačno, snimljeni materijal će se dodatno izobličiti ako se pokuša povećati slika.

Međutim, ove su kamere jeftinije i imaju širok izbor mogućnosti dizajna kako biste bili sigurni da možete pronaći ono što vam je potrebno po razumnoj cijeni. Osim toga, one neće zauzimati propusnost vaše mreže, za razliku od IP/digitalnih kamera.

 

Mrežne

Mrežne kamere su digitalne kamere koje imaju mnogo veću rezoluciju i jasnije slike od analognih kamera. Spajaju se na NVR putem Power over Ethernet (PoE) switcha i koriste samo jedan kabel za spajanje i na NVR i na izvor napajanja.

IP kamere ne moraju biti u blizini NVR-a da bi snimile kvalitetne snimke, a njihove se slike mogu digitalno povećati bez ozbiljnog pogoršanja kvalitete slike. Konačno, IP kamere imaju širi raspon vida i dodatne posebne značajke kao što su automatsko snimanje pokrenuto pokretom, prepoznavanje objekata, razlikovanje osoba i vozila, aktivno upozorenje pomoću zvukova ili bljeskalica, praćenje objekta koji se kreće itd...

 

Bežične

Iako spadaju pod mrežne kamere, wireless kamere postaju sve popularnije kod zaštite manjih objekata. Prednosti ovih sustava je jednostavnost instalacije. Za instalaciju je potrebno samo napajanje dok se komunikacija s snimačom odvija preko bežične mreže. Također, postoje bežične kamere kojima nije potreban NVR nego se spajaju direktno na postojeću bežičnu kućnu mrežu.

Nedostatak ovakvih sustava su ograničenost pokrivenošću signala i manji stupanj zaštite u slučaju cyber upada u sustav.

 

Izrada projektne dokumentacije i elaborata

Nudimo usluge izrade projektne dokumentacije i elaborata u skladu sa svim zakonskom regulativama i normama.

Ukoliko ste zainteresirani za implementaciju nekog od navedenih protupožarnih rješenja ili imate neka dodatna pitanja vezana za ovu temu, slobodno nas kontaktirajte putem obrasca ili na telefon 01 3640 343.