Sustavi za kontrolu pristupa i prolaza služe za nadzor ulaza i fizičku zaštitu građevina ili njihovih dijelova od neovlaštenog ulaza ili prolaza. Temeljni zadatak sustava za kontrolu pristupa i prolaza je dozvola ulaza, izlaza ili prolaza isključivo ovlaštenim osobama. Isto tako ovim sustavom omogućuje se iznošenje ili unošenje nedozvoljenih tvari ili materijala u ili iz štićenog objekta.

Kontrola pristupa jedan je od najvažnijih osnovnih elemenata sustava tehničke zaštite. Razvoj, usavršavanje i pristupačnije cijene opreme omogućilo je primjenu sustava kontrole pristupa u svakodnevnom životu, a ne samo u visoko sigurnosnim sustavima.

Za sustave kontrole pristupa i prolaza u objektima Krobel promet zastupa međunarodno poznatog proizvođača sigurnosne opreme za kontrolu pristupa HIKVISION

Za identifikaciju korisnika u sustavu kontrole pristupa najčešće se upotrebljavaju RFID beskontaktne kartice sa ugrađenim čipom za kontrolu prolaza. Uz RFID beskontaktne kartice u uporabi često nalazimo i beskontaktne privjeske, kontaktne čip-kartice, magnetne i bar-kod kartice. Napredniji sustavi kontrole pristupa i prolaza služe se biometrijskom tehnologijom za identifikaciju osoba njihovim otiskom prsta.

Korištenjem kontrole pristupa i prolaza u objektima smanjuje se sigurnosni problem u slučaju gubitka ili krađe kartice u odnosu na slučaj kada je u pitanju klasični ključ. Svaki korisnik ima jedinstvenu karticu ili identifikacijski element, ako je u pitanju biometrija, što omogućava individualnu kontrolu i praćenje aktivnosti. U slučaju kada zaposlenik trajno napušta poduzeće nije potrebno provoditi sigurnosne mjere kao što su promjene brava i sl., već se samo poništava njegova identifikacijska kartica. Sustav kontrole pristupa omogućava svakoj osobi ulazak u različita područja sukladno programiranim pravilima te svaki neovlašteni pokušaj ulaska ostaje evidentiran. Ovakav sustav vrlo je fleksibilan te su promjene u praski brze i jednostavne.

Kontrola pristupa i prolaza može se koristiti za zaštitu kompletnih poslovnih objekata kao i za zaštitu posebno štićenih cjelina poput server sobe, arhivske prostorije, upravljačko-nadzorne sobe, parkirališta, dizala, skladišta i trezora.

Ukoliko ste zainteresirani za implementaciju sustava kontrole pristupa i prolaza u objektima ili samo imate neka dodatna pitanja vezana uz ovu temu, slobodno nas kontaktirajte.